Helsepolitisk Barometer presentert av Kantar 27. mars 2025
NKM var tilstede på Cinemateket i Oslo når Kantar presenterte sin siste helsepolitiske undersøkelse.
Dette har siden 2016 vært en årlig undersøkelse Kantar gjør blant nordmenn mht hvordan disse opplever det norske helsevesenet. Aktører innen helsebransjen inviteres til å være med i den forstand at de får mulighet for å stille 5 spørsmål relevant for sin bransje eller gruppe. For oss som sysler med komplementær og alternativ medisin er det NAFKAM som representerer vår del av helsesektoren.
Under arrangement ble resultatene fra undersøkelsen presentert, og ved å gå til www.kantar.no kan du finne mer informasjon om både årets og tidligere undersøkelser. Deretter fikk de som har vært spørsmålstillere enten holde et kort innlegg, eller delta i paneldebatt mot 4 politikere som var representert av Frp, H, Ap og SV.
Litt fra tallene som kom opp:
Hovedtrekk fra undersøkelsen viser at 80 % er fornøyde med den offentlige helsetjenesten, og 73 % er fornøyde med fastlegeordningen.
30% kan imidlertid fortelle at de ikke fikk den nødvendige helsetjenesten når de hadde behov for den, og blant 21 % av disse gjaldt det livstruende tilstand. Forklaringene som gis her innebærer i hovedsak kapasitetsproblemer i helsevesenet og i neste rekke mangel på kompetanse.
Det såkalte Ventetidsløftet som regjerningen har rullet ut er det kun 7% som har noe som helst tro på.
70% tror ikke at regjeringen kommer til å gjøre noe mht eldrebølgen vi er inni.
78% mener at helsevesenet er underbemannet.
60% tviler på at helsevesenet kan møte etterspørsel uten å trekke inn private aktører, 60% er også positive til private tjenester. 33% er villige til å betale mer for å få den hjelpen de trenger.
Regjeringen er i gang med et nytt Voksenvaksineringsprogram, i første omgang for personer i “risikosonen” og de over 65. I Norge er vaksineviljen stor, og 90% følger barnevaksinasjonsprogrammet. Kun 8 % unngår å ta vaksiner som voksne. 62% av de voksne tar alt de tilbys.
62% av befolkningen bruker minst 1 legemiddel.
79 % mener at man har ansvaret selv mht alderdom og helse.
23% i fjor hadde ikke råd til å gå til tannlege selv om det var høyst nødvendig, og 87% mener at alle bør få gratis tannbehandling
49% er positive til økt brukt av KI i helsevesenet.
Hva forteller tallene fra NAFKAMS problemstillinger:
Det vi allerede vet er at 4 av 10 nordmenn bruker alternativ behandling i en eller annen form – og det er over 2 millioner mennesker.
NAFKAM hadde brukt sine spørsmål til å finne ut hva befolkningen mener mht RAB registeret og et evt nytt bivirkningsregister for alternativ medisin, og her er svarene de fikk:
59% mener at det er viktig at alternative behandlere står i RAB registeret – Registrert Alternativ Behandler
48% mener at det bør knyttes et minimum av medisinske fagkrav til dem som kan stå i RAB
60% mener at leger burde ha kunnskap om alternativ medisin
67 % er positive til at det lages et bivirkningsregister for alternativ behandling
59% mener de ville meldt inn bivirkninger her om det var aktuelt
NKMs kommentarer til disse temaene:
Registeret for Alternative Behandlere
Vi er svært glad for at så mange i det norske folk mener at et register for utøvere av alternativ og komplementær behandling ikke bare bør eksistere, men at det også må knyttes fagkrav til registeret. Dette har vi ivret for, ikke minst i samarbeid med SABORG, for at skal bli en realitet i mange år. Nå er det på tide at politikerne ser på dette med litt større interesse. For pasientene kan RAB gi en økt trygghet for at de oppsøker en terapeut som både er godt utdannet og har tingene i orden. Men kun dersom det stilles reelle fagkrav til dem som kan registrere seg. NKM mener at det må stilles et minimumskrav mht medisinske fag, samt fagkrav til den spesifikke terapiformen som utøves. I tillegg er VEKS-fag en selvfølge. (VEKS = vitenskap etikk kommunikasjon samfunn)
Bivirkningsregister
NKM er også positive til at det opprettes et register eller et innrapporterings system for bivirkninger eller uheldige opplevelser vedrørende komplementær og alternativ behandling. Også her har vi vært med i prosessen igangsatt fra SABORG om å opprette et eget klageorgan. Verken direktorat eller departement har tatt dette arbeidet på alvor. Derfor er det på tide at politikerne begynner å interessere seg.
Krisen i helsevesenet
Over 2 millioner nordmenn benytter seg av komplementær medisin, dette er ingen liten gruppe. Komplementær-medisinske terapeuter hjelper sine pasienter både med kronisk sykdom, akutt sykdom og bidrar i det forebyggende helsearbeidet. Vi er en gruppe som det burde dras langt mere veksel på nå som man ser hvordan helsevesenet lider under manglende hender, og når eldrebølgen er blitt en realitet. Vi vil gjerne bidra.
60% av de spurte har også svart at de mener at legene de bruker burde hatt kunnskap om alternativ medisin. Ja, vi kunne ikke vært mer enige. Jo flere helsearbeidere som vet bittelitt om hva som skjer hos kvantemedisineren, homeopaten, soneterapeuten, biopaten osv hadde antagelig fjernet noe av skepsisen.
Selvsagt ønsker våre terapeuter å bidra
Våre NKM terapeuter er på jobb fordi de brenner for faget sitt; nemlig å hjelpe syke mennesker til et bedre liv. Ingen av oss lover helbredelse eller mirakler, men vi lover å hjelpe den enkelte i sin prosess for å få et bedre liv med mindre smerter og ubehag. Dette gjør vi uten bruk av medisiner med bivirkninger, og vi bidrar heller ikke til akselerering av antibiotikaresistensen. Våre terapeuter jobber holistisk og med fokus på hver pasients unike historie og utfordring. Det er litt rart at vi ikke blir tatt mer på alvor. Vi prøver ikke å ta over for fastlegene eller utkonkurrere spesialhelsetjenesten, vi ønsker kun å være en verdifull ressurs og et kompliment til skolemedisinen.
Vi er en liten organisasjon nettopp fordi at vi har satt svært strenge fagkrav til våre medlemmer. Dette har vi gjort med en hensikt helt fra dag en, vi er ikke opptatt av å bygge organisasjon med store medlemstall, Vi er her kun for å organisere de få innen vårt felt som tar faget sitt på det ytterste alvor, og som har brukt og bruker tid på utdannelse og oppgradering. Vårt mål er å være best i klassen når det gjelder faglig dyktige terapeuter.
Paneldebatten:
Under paneldebatten i Cinemateket snakket politikerne høyt og flott om viktigheten av både tverrfaglighet og samarbeid, men ingen trakk inn alternative behandlere i dette. Vi er rett og slett usynlige i den politiske hverdagen ser det ut til.
En del av debatten handlet selvsagt også om eldrebølgen, om alle menneskene som mangler i helsevesenet; f.eks pr i dag mangler man 5000 sykepleiere og pr 2035 antar en at tallet vil være 28 000. Og igjen; ingen synes å tenke på at de terapeutene som årlig behandler 2 millioner mennesker kan være med og utøve en forskjell.
Det triste i undersøkelsen er at folket i stor grad ikke forventer å få hjelp når de blir eldre og syke. De synes å regne med at de må hjelpe seg selv. Det betyr også at de må bruke pengene sine på privat behandling eller på komplementær behandling. Burde det ikke være valgfritt for den enkelte å ønske seg å gå til en alternativ behandler dersom det er ønsket? Og burde ikke dette også gi rett til refusjon? I det minste burde all helsehjelp være unntatt moms slik at prisene kan reduseres for den enkelte bruker.
Det er flott at Kantar hvert år gjør denne helsepolitiske undersøkelsen, og dermed gir oss et innblikk i hva nordmenn tenker. Noe av hensikten er at politikerne skal ta hintene, men gjør de det?